Anasayfa
17 Eylül 2022 ( 1 izlenme )
Reklamlar

Baş Dönmesinin Nedenleri!

Baş dönmesi; Dönme hissi, uyuşukluk ve fiziksel olarak sabit kalamama gibi duyumlarla karakterize bir durumdur. Dış etkenler, alınan ilaçlar, kendi hastalıkları baş dönmesine neden olabilir. 

Baş dönmesinin tam olarak tedavi edilebilmesi için bu hissin sebebinin de belirlenmesi gerekir. Baş dönmesi (vertigo) hemen düzeltilse bile altta yatan odağın fark edilemediği durumlarda bu durumun tekrarlama olasılığı yüksektir.

Baş dönmesinin nedenleri nelerdir?
Tekrarlayan veya şiddetli vertigo, kişinin hayatını ciddi şekilde etkileyen bir durumdur. Baş dönmesi genellikle aşağıdaki gibi aktivitelerle ortaya çıkabilir:
  • Hızlı baş hareketi
  • Ani oturma veya ayağa kalkma
  • Ağır antrenman gibi fiziksel aktiviteler.
Çoğu zaman insanlar baş dönmesine neyin sebep olduğunu anlayabilirler. Ancak bazı durumlarda, kişinin baş dönmesinin altında yatan faktörü belirlemesi kolay olmayabilir.

Baş dönmesi
Baş dönmesi; Kişinin çevreyi kendi etrafında hareket eden ve dönen, etrafındaki nesneleri ise eğilip bükülen olarak algılaması durumudur.

Baş dönmesi, iç kulağın dengelenmesinden sorumlu yapılardaki problemler sonucu oluşur. 

Baş dönmesi çeşitleri
İyi Huylu Paroksismal Pozisyonel Vertigo: İç kulak kanallarında kalsiyum karbonat partiküllerinin birikmesinden kaynaklanır. İç kulaktaki kanallar, vücudun konumu ve konumu hakkında beyne bilgi göndermekten sorumludur. 

Ancak kalsiyum karbonat biriktiren kanallar bu işlevi tam olarak yerine getiremezler. Bu nedenle, beyin vücudun pozisyonunu ve pozisyonunu yanlış anlar.

Meniere hastalığı: Hastalığın gelişim mekanizması tam olarak anlaşılmasa da Meniere hastalığının iç kulak kanallarında sıvı birikmesi sonucu geliştiğine inanılmaktadır. Bu hastalık aniden gelişebilir ve kulak çınlaması ve işitme kaybı gibi semptomların yanı sıra baş dönmesine neden olabilir.

Labirentit: İç kulak iltihabı. Labirentit, esas olarak influenza gibi viral enfeksiyonlardan sonra gelişir. Antiviral ve antihistaminik tedaviler, labirentit için başarılı bir tedavi sunar. Ancak bazı durumlarda kulaktaki hasar kalıcı olabilir.

Vestibüler Nörit: İç kulağın siniri olan vestibulokoklear sinirin iltihaplanmasıdır. Beyin ile iç kulak arasındaki iletişimi sağlayan vestibulokoklear sinirin iltihaplanması ve şişmesi bu iletişimde bozulmaya yol açar. Vestibüler nörit, ani şiddetli baş dönmesine, denge bozukluklarına ve mide bulantısına neden olabilir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Adana merkezli 6 ilde eş zamanlı operasyon! Bayğaralar suç örgütü çökertildi TEBESSÜM VAKTİ S.VİŞMENİN SİGORTASI Bu ne ya, nereye gidiyor bu insanlık! Berfu Yenenler " 99 Depreminde 4 Yaşındaydım"