Anasayfa
11 Temmuz 2023 ( 0 izlenme )
Reklamlar

İstanbul'un taşı toprağından kıymetli oldu!

İstanbul'un taşı toprağından kıymetli oldu! Gayrimenkuller bir yılda yatırımcısına yüzde 200 kazandırdı.

Pandemi ve depremlerin ardından İstanbul, Çanakkale, Yalova, Sakarya gibi bölgelerde arsalar yoğun talep görüyor. Artan talep fiyat artışını da beraberinde getirirken, imarlı ve tarlalı statüdeki arsalarda son bir yılda fiyat değişimleri yüzde 200'e ulaştı.

Son dönemde yatırım araçlarının baş tacı haline gelen gayrimenkul, bir yılda yatırımcısına yüzde 200'ün üzerinde getiri sağladı. İstanbul'da “kaya altını” olarak adlandırılan ortalama bir arsa, kısa vadeli yatırım portföyüne eklenerek, yatırımcıya yılda bir gram altının üç katı altın kazandırdı. 

Uzun vadeli yatırım olarak değerlendirilen gayrimenkuller, yakın tarihli yıllık değeri yüzde 200'ün üzerinde olması durumunda kısa vadeli yatırım portföylerine dahil edildi.

TAŞ, ALTINDAN DAHA FAZLA DEĞERLENMİŞTİR.

İstanbul için kullanılan “taş ve altın” söylemi değişiyor. Arsa yatırımcısı bir yılda altın yatırımcısından üç kat fazla kazandı. 9 Temmuz 2022'de 966 liradan satılan gram altın, tam bir yıl sonra 10 Temmuz 2023'te 1630 liradan alıcı buluyor. Altının bir yıllık fiyat değişimi yüzde 68 oldu. Bir yılda yüzde 68 değer kazanan altına kıyasla özellikle İstanbul bölgesinde fiyat artışları yüzde 200'ün üzerinde gerçekleşti.

İstanbul'un taşı ve toprağı 'altından' daha değerli oldu.

Pandemi etkili oldu, deprem de etkili oldu

Konuyla ilgili görüş bildiren emlak uzmanı Bülent Öztürk, 2022 yılında yaşanan pandemi ve İzmir'de ve 6 Şubat'ta yaşadığımız deprem felaketleriyle birlikte arsa talebinin her geçen gün arttığını belirterek, şunları söyledi: Başkaları da var.” Talebi artıran faktörler; 

Son yıllarda konuta erişim için maliyetler, finansman ve fiyatlar. Fiyat artışlarında ciddi sorunlar var. Doğal olarak bu da arsalara olan ilgiyi artırdı. 6 Şubat depreminden sonra İç Anadolu Bölgesi'nin batısında Eskişehir ve Beypazarı gibi bölgelerde talep artışı ve doğal olarak fiyatlarda artış yaşandı. İstanbul'un çevre bölgelerinin yanı sıra Ege'nin kuzey bölgelerinde ve Antalya'da da daha yoğun arazi talebi oldu” dedi.

"Büyük kazanç sağlayacak"

Saha çalışmalarının sonuçlarını paylaşan Öztürk, arsa fiyatlarının bir yılda yüzde 200'e ulaştığını anlatarak, "Yaptığımız analizlerde ortalama imarlı bir ülkenin fiyat artışının yıllık yüzde 200'ün üzerinde olduğunu gördük. 

Türkiye'de hem döviz hem de altın fiyatlarındaki artışa bakacak olursak, “Yükselişin bundan çok daha fazla olduğunu görüyoruz. Şu anda hem gayrimenkuller hem de arsalar enflasyonun oldukça üzerinde değer kazanıyor, dolayısıyla yatırımcısına büyük kazanç sağlıyor."

İstanbul'un taşı ve toprağı 'altından' daha değerli oldu

"Konut Dışı Satışlarda Yüzde 58 Artış Var"

Arsanın son 3 yılda ciddi bir yatırımcı olarak görüldüğüne dikkati çeken Öztürk, "2020'den bu yana insanlar artık arsaya yatırım aracı olarak bakıyor. Yaptığımız araştırmalarda arsa yatırımı yapan kişinin bir şeyler kazandığını görüyoruz.” “2023'te konut dışı konut satışlarının yüzde 58'e ulaştığını görüyoruz” dedi.

İstanbul'un taşı ve toprağı 'altından' daha değerli oldu

MÜLK SATIN ALIRKEN BU NOKTALARA DİKKAT EDİN

Satışlardaki artışın suiistimallere de yol açtığını anlatan Öztürk, “Arsa çok teknik bir iş. Arazi var, tarla var, bir kısmı tarım arazisi, bir kısmı turizm arazisi, bir kısmı da sanayi arazisi olarak kullanılıyor.” Toplumumuz bu konularda bilgili olmadığı için bazı sorunlar ortaya çıkmıştır. 

Dikkate alınması gereken çok önemli noktalar var. Parsellerin bölgelere ayrılıp ayrılmadığı kontrol edilmelidir. Kendilerine sunulan arsaların Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne parsel talebinde bulunulması gerekmektedir, onlar altyapının yakınlarda olup olmadığını veya arsa üzerinde herhangi bir altyapı olup olmadığını kontrol edeceklerdir. 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kalabalık bir belediye otobüsünde kadının biri haykırmış: – kaplan D vitamini değerlerinizin yerlerde olduğunu gösteriyor. Türkiye 13.sü milyonerde