Acaba TOKİ konutları yüzyılın felaketi karşısında nasıl bir sınav verdi sorusu.
Haberlere baktım, hiçbir yerde TOKİ evlerinin durumuna dair bir habere rastlamadım.
Sadece arşive ait bir haberle karşılaştım.
Mehmet A Acet
Haber 7HABERİN DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYINIZ
2011 Van depreminde (7,2 büyüklüğünde) yüzlerce ev yıkılırken, TOKİ’nin inşa ettiği 5 bin 996 konut ayakta kaldı” şeklinde bir haberdi bu.
Peki, 9 saat arayla önce 7,7, sonra 7,5 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremlerinde, Gaziantep/Islahiye/Nurdağı merkezli 6,5, 6,6 büyüklüğündeki diğer depremlerde, TOKİ evleri ayakta kalabilmiş miydi?
Yıkılan TOKİ evi olmuş muydu?HABERİN DEVAMI HABERİN DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYINIZ
Yıkılan bina yok, ciddi bir hasar yok! TOKİ'nin başarısının sırrını Bakan Kurum Haber7'ye anlattı2011 Van depreminde (7,2 büyüklüğünde) yüzlerce ev yıkılırken, TOKİ’nin inşa ettiği 5 bin 996 konut ayakta kaldı” şeklinde bir haberdi bu.
Peki, 9 saat arayla önce 7,7, sonra 7,5 büyüklüğündeki Kahramanmaraş depremlerinde, Gaziantep/Islahiye/Nurdağı merkezli 6,5, 6,6 büyüklüğündeki diğer depremlerde, TOKİ evleri ayakta kalabilmiş miydi?HABERİN DEVAMI İÇİN GÖRSELE TIKLAYINIZ
Yıkılan TOKİ evi olmuş muydu?
Hasar gören konut olmuş muydu?
Oturulamaz duruma gelen konut(lar) olmuş muydu?
Hiç kuşkusuz, yüzyılın felaketi olarak bilinen deprem karşısında TOKİ’nin son 20 yılda verdiği en önemli sınavdı bu.
13 milyon nüfusun etkilendiği, yarıdan fazlası büyükşehir konumunda olan 10 şehrin ağır hasar aldığı, neredeyse Yunanistan büyüklüğünde bir alanı vuran deprem.
ÇEVRE BAKANI KURUM’DAN SEVİNDİRİCİ HABER: TOKİ EVLERİ YIKILMADI, OTURULABİLİR DURUMDA. HATTA GAZİANTEP’TE 2 BİNİ AŞKIN YENİ KONUTUN TESLİMİNİ YAPACAĞIZ
Türkiye’nin dört bir yanında olduğu gibi deprem bölgesinde de son 20 yıl içinde yapılmış 10 binlerce TOKİ evi bulunuyor.
Peki, bu konutlarda durum nasıl?
Herhangi bir yıkım, ağır hasar durumu söz konusu mu?
Bu soruların cevabını öğrenmek üzere, depremin ilk saatlerinden itibaren bölgede soluğu alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’u aradım.
Kendisi Gaziantep’te idi ve daha önceki afetlerde olduğu gibi yine yoğun bir tempo ve güçlü bir motivasyonla depremin ağır yaralarının sarılması için çaba harcıyordu.
Yaptığımız görüşmede Bakan Kurum’a, hem TOKİ evlerinin durumunu, hem de deprem bölgesinin yaralarının sarılması ve evlerini kaybedenlerin yeniden ev sahibi olabilmesi için başlattıkları çalışmalara dair sorular yönelttim.YILDA YENİ KONUTLARIN YAPILACAĞINI SÖYLEDİ. HER YERE YETİŞEBİLECEK MİSİNİZ?
MURAT KURUM:
İşte bu çerçevede, yani cumhurbaşkanımızın işaret ettiği anlamda aksiyon alıyoruz. İnşallah, tüm alanlarda. Daha önce yaşadığımız depremlerde bunu yaptık burada da aynı anlayışla çalışmalarımızı yürüteceğiz. Hiçbir depremde vatandaşımızı yalnız bırakmadık burada da, bugün de, tarihimizin en büyük afetinde de vatandaşımızın yanındayız.
1 yıl bile dolmadan bunu yapabiliriz.
Şimdiye kadar vatandaşımıza mahcup olmadık Vatandaşlarımız gani gönüllü, devletini, milletini seven insanlar. Burada da bizimle birlikte tek yürek oldular. Biz zor günümüzde devlet olarak sn cumhurbaşkanımızın bu noktadaki koordinasyonuyla, ilgili bakan, vekillerimizle herkes sahada bilfiil çalışıyoruz. İnşallah, bu depremde de vatandaşlarımızı mahcup etmeyeceğiz.
SORU: NE KADAR KONUTA İHTİYAÇ VAR, BİR ÖNGÖRÜNÜZ VAR MI?