Kira fiyatlarında beklenen hamle.Konutta rüzgar tersine döndü: Kira fiyatlarında dört yıl sonra bir ilk yaşandı. HABERİN DEVAMI İÇİN GÖRSELE DOKUNUNUZ….
Konut kiralarıyla 4 yıl sonra bir ilk yaşandı. Yapılan bir araştırmaya göre konut kiralarında artış oranı şubat ayında yüzde 65.2 seviyesine indi. Şubat ayında enflasyon rakamı yüzde 67.07 olarak açıklanmıştı. Böylelikle dört yıl sonra ilk kez kira artışı enflasyonun altında kaldı. İşte İstanbul, İzmir ve Ankara’da kira fiyatlarında son durum..H-AB-E-Rİ-N D-E-VAM-I İ-Ç-İN GÖ-RS-ELE D-O-KUN-UNUZ….
Özellikle kira fiyatlarında reel bazda son 8 aydır düşüş dikkat çekiyor. Peki enflasyondan arındıldırıldığında konut kiralarındaki gerilemenin sebepleri neler? Geçtiğimiz yıl ilk kez ev alacaklara yönelik bir kredi kampanyası duyurulmuştu. Kredi kampanyası bu yıl hayata geçer mi? Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye anlattı. Özelmacıklı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:H-AB-E-Rİ-N D-E-VAM-I İ-Ç-İN GÖ-RS-ELE D-O-KUN-UNUZ….
Son dönemde Türkiye genelindeki kira fiyatlarına baktığımızda reel kira endeksi Haziran 2023’te zirve noktasına gelmişti. Bununla beraber son dönemde ise ağustos ayından itibaren yoğun bir şekilde kira fiyatları yatay seyir gösteriyordu. Aslında 4 yıllık aradan sonra ilk kez kira fiyatları enflasyonun altında kaldı.
‘KİRALARDA HİSSEDİLİR YAVAŞLAMA GÖRÜLÜYOR’
İllere göre bu durum farklılık gösteriyor. İstanbul ve İzmir’de kira fiyatları düşerken Ankara’da biraz daha yükseldi. Ankara’daki fiyatlar biraz daha geriden geliyordu diyebiliriz. Genel anlamda kira fiyatlarında hissedilir bir yavaşlama gözüküyor.
KİRALARDA REEL BAZDA DÜŞÜŞÜN SEBEBİ NE?
Kiralık konut piyasasında talebi etkileyen en önemli unsurlardan biri mevsimsel etkidir. Nisan ve eylül arasında evlenme, yer değişiklikleri gibi nedenlerle iç göç gibi nedenlerle talep artarken, genellikle kış aylarında bu talep azalıyor ve nispeten daha durağan bir seyir izliyor.
İllere göre bu durum fark ediyor. Antalya’da özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrasındaki kira fiyatlarının bir anda artması, daha sonra bu göçün sakinleşmesi ve tersine dönmesi ile kiralarda önemli düşüşler yaşanıyor.
İSTANBUL’DA 20 BİN KONUT PİYASAYA GİRDİ’
Günlük kiralamalara getirilen yasal düzenlemeler nedeniyle çeşitli daireler kiralık olarak piyasaya çıkmaya başladı. Günlük kiralık dairelerde konutların kısa dönemli kiralanması mevzuatına uygun hale getirilmesi mümkün gözükmüyor. Sadece İstanbul’da 20 binin üzerindeki konutun piyasaya arz edildiği değerlendiriliyor. Bunlar da piyasaya çıktıkça kiralık daire sayısında artışı görüyoruz.