Son günlerde birçok yerde dep-rem yaşanıyor.
Az önce büyüğü gerçekleşti ve uzmanlardan peş peşe uyarılar geldi.
Yaşanan olay sonrası zayiat var mı açıklamalar geldi
Detayı gorsele dokunun ve diğer sayfaya gecip okuyunuz.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) verilerine göre; saat 12:02'de merkez üssü Malatya'nın Akçadağ ilçesi olan Richter ölçeğine göre 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE YAŞANAN LAR
Bingöl'ün Karlıova ilçesinde saat 21.15'te 4,1 büyüklüğünde deprem gerçekleşti.BİNGÖL'DE 4,1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREMBingöl'ün Karlıova ilçesinde saat 21.15'te 4,1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, depremin yerin 7,1 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini açıkladı.
KANDİLLİ: DEPREMİN MERKEZ ÜSSÜ MUŞ'UN VARTO İLÇESİKandilli Rasathanesi ise depremin merkez üssünün Muş'un Varto ilçesi, büyüklüğünün ise 4,2 olduğunu açıkladı. Kandilli, depremin yerin 5,2 kilometre derinliğinde gerçekleştiğini kaydetti.
ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLDİDeprem nedeniyle vatandaşlar kısa süreli panik yaşadı. Sarsıntı çevre illerde de hissedildi.
"BİNGÖL VE ÇEVRESİ İÇİN UYARMANIN ZAMANI GELDİ"
Daha önce Kahramanmaraş ve Tokat depremlerini öngören eden İçelli, “Türkiye genelinde ‘ölü fay' veya ‘gömülü fay' olarak tabir ettiğimiz birçok fay var. Sadece diri faylara bakmak bizleri yanıltır. Orta ve mikro depremlerin birçoğunun tespit edilememiş fayların üzerinde olduğunu görüyoruz. Hiç görmediğimiz, bilmediğimiz yerlerde de depremler olabiliyor. Her zaman dediğimiz gibi Türkiye'nin her tarafında deprem riski vardır. 6 büyüklüğünde olmaz da 5 olur, 5,5 olur. Ama kırsaldaki 5,5'lik depremler de yıkıcıdır. Köylerde, mezralarda 5,5'lik depremlerin can aldığını çok iyi biliyoruz. Bingöl ve çevresi için de şimdi uyarmanın yeri geldi sanırım. Orada da 6 veya 6,5'lik bir deprem çok büyük yıkımlara ve can kayıplara yol açacaktır. Ölü diye bir fay yoktur. Aslında fayların hepsi canlıdır. Sadece ne zaman harekete geçeceğini bilmiyoruz” dedi.
"7'LİK DEPREME HAZIR BİNALAR İNŞA EDİLMELİ"
Türkiye genelinde önlem alınması gerektiğinin altını çizen Serkan İçelli, “Özellikle sakınım bantları uygulanıyor. Özellikle Kayseri'de bununla çok ilgileniyorlar. Faya yakın veya uzak demek başka bir şey. Yüzey kırığı oluşturduğunda binaya vereceği hasar başka bir şey. Hatay'da ve Kahramanmaraş'ta ne gördük? Amanos yırtıldı, gitti Adıyaman ve Malatya'da yıkım yaptı. Yani 200-250 kilometre uzaklıkta dahi yıkım yaptı. Depremlerin ne zaman geleceği belli olmadığı gibi bir anda 7'lik bir depreme hazır olacak şekilde binalarımızı inşa etmemiz gerekiyor. Projelendirmelerin ona göre dizayn edilmesi gerekli” diye konuştu.
Kaynak: mynet