Anasayfa
03 Temmuz 2023 ( 0 izlenme )
Reklamlar

Temmuz 2021'den bu yana en güçlü üretim artışı

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI Haziran ayında üst üste üçüncü ayda 51,5 olarak gerçekleşerek imalat sektöründeki ılımlı iyileşmenin devam ettiğine işaret etti. Böylece, işletme koşulları son altı ayda güçlendi. 

Son ankette öne çıkan olumlu gelişme, imalat sanayi üretimindeki güçlü artış ve bu artışın bir önceki aya göre hızlanması oldu. Trend olarak dördüncü aya ulaşan büyüme, Temmuz 2021'den bu yana en hızlı temposunda da ölçülmüştür.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Haziran ayı raporuna göre, liradaki değer kaybı nedeniyle imalat sanayi genelinde enflasyonist baskılar güçlendi. Başta makine ve metal ürünler olmak üzere bazı sektörlerde üretim artışı güçlüydü. Üretim dört sektörde genişlerken, kara ve deniz araçlarında Mayıs ayına göre yatay bir seyir izlendi. 

Üretimi artıran sektörlerin biri hariç hepsinde yeni siparişler gelişirken, tek istisna tekstil ürünleri oldu. Yeni siparişlerde en hızlı artış gıda ürünlerinde yaşandı. Zayıf dış talep koşulları nedeniyle takip edilen 10 sektörden sadece ikisi ihracatta büyüme kaydetti. Sektörlerin yarısında istihdam artışı görüldü.


Öncü gösterge olan imalat sanayi performansında en hızlı ve güvenilir referans olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) Haziran 2023 dönemi anketi sonuçları ekonomik büyüme açıklandı. 

50,0 eşik değerinin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, haziran ayında manşet PMI 3. ayda 51,5 olarak gerçekleşmiş ve imalat sanayinde ılımlı iyileşmeye işaret etmiştir. sektör devam ediyor. Böylece, işletme koşulları son altı ayda güçlendi.

Son ankette öne çıkan olumlu gelişme, imalat sanayi üretimindeki güçlü artış ve bu artışın bir önceki aya göre hızlanması oldu. Trend olarak dördüncü aya ulaşan büyüme de Temmuz 2021'den bu yana en hızlı temposunda ölçüldü. 

Firmalar, talepteki iyileşmenin yanı sıra deprem sonrası toparlanmanın devam ettiğini ve seçim dönemi sonrası ekonomik aktivitedeki toparlanmanın devam ettiğini belirtti. üretim artışında da etkili oldu.

Yeni siparişler üst üste dördüncü ayda artarken, Haziran ayındaki artış ılımlı ve mevcut genişleme döneminin en düşük oranında kaydedildi. Anket katılımcıları söz konusu yavaşlamada kısmen liradaki değer kaybının etkili olduğuna dikkat çekti.

Girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarında önceki aylarda yavaşlayan artışlar, kurdaki dalgalanmaların etkisiyle Haziran ayında yeniden ivme kazanmıştır. Girdi fiyatlarında yaklaşık bir yılın en hızlı artışı gerçekleşirken, nihai ürün fiyatları Şubat ayından bu yana en yüksek oranda arttı.


Öte yandan, tedarikçilerin yüksek girdi talebine cevap verememesi nedeniyle teslimat süreleri belirgin şekilde uzadı. Buna bağlı olarak firmaların mevcut stoklarını kullanması girdi stoklarının azalmasına neden olmuştur.

Üretimdeki iyileşmeyle birlikte istihdam da üst üste ikinci ayda arttı. Söz konusu artış ılımlı düzeyde olmakla birlikte Mayıs ayına göre biraz daha yüksek oranda kaydedildi. Buna rağmen birikmiş işler son üç ayda ikinci kez arttı.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi verilerini değerlendiren S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi:

“İmalat sanayi üretimi Haziran ayında güçlü bir performans sergiledi ve talep koşullarındaki iyileşmenin sürmesi nedeniyle yılın ilk altı ayı sektörde çoğunlukla olumlu bir görünümle tamamlandı. 

Öte yandan, liradaki değer kaybı şirketler için hem yeni sipariş artışını sınırlayan hem de son dönemde enflasyonist baskılardaki azalmayı durduran zorlayıcı bir unsur oldu. Nispeten olumlu bir gelişme de üreticilerin istihdam ve satın alma faaliyetlerini genişletmeye devam etmesi oldu. Bu da üreticilerin yılın ikinci yarısına ilişkin beklentilerinde iyimserliğini koruduğunu gösteriyor.”


İMALAT SANAYİ ÜZERİNDE GÜÇLENEN ENFLASYONİST BASKI

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI Haziran ayı raporuna göre, geçen ay lirada yaşanan değer kaybı nedeniyle imalat sanayi genelinde enflasyonist baskılar güçlendi. 

Takip edilen 10 sektörden sadece üçünde yeni siparişlerdeki artış, artan enflasyonist baskıların bazı sektörlerde talebi de etkilediğine işaret etti. Başta makine ve metal ürünler olmak üzere bazı sektörler güçlü üretim artışları gerçekleştirdi. Toplamda dört sektörde üretim genişlerken yatay bir seyir izlendi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

EMEKLİ NE KADAR ALACAK OLACAKLARI AÇIKLADI Asgari Ücretteki 2 Liranın Sırrı Narin davasında