TÜRKİŞ, asgari ücret pazarlığı sürecinde hükümete ve muhalefete bir mektup gönderdi. Mektupta, vergi düzenlemesiyle ilgili olarak ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirimine izin verilmesi talep edildi. Eğer TÜRKİŞ'in talepleri gerçekleşirse, asgari ücretlilerin üzerindeki vergi yükü hafifleyebilir ve gelirlerinde artış meydana gelebilir.
Mektupta, 2022'den itibaren gelir vergisinden istisna tutulan asgari ücret kadar olan tutarın, sonraki ayların kümülatif vergi matrahına eklendiği belirtilerek, bu durumun ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde adaletsizliklere neden olduğu ifade edildi. TÜRKİŞ, bu adaletsizliğin giderilmesi için vergi düzenlemesi talep etti.
Ayrıca, gelir vergisi tarifesinin güncellenmesi talep edilen mektupta, brüt asgari ücretin artışına karşın gelir vergisi tarifesinin birinci diliminin yeterince artırılmadığına dikkat çekildi. Bu durumun asgari ücretlilerin gelir vergisi oranlarını artırdığı ve vergi yükünü ağırlaştırdığı ifade edildi. TÜRKİŞ, gelir vergisi tarifesinin ilk diliminin geçmiş yıllarda olduğu gibi yıllık asgari ücret brüt tutarına göre belirlenmesi ve diğer vergi tarifesi oranlarının da bu temelde güncellenmesini talep etti.
Mektupta, ücretlerin stopaj yoluyla vergilendirilmesi konusunda da eleştiriler bulunuyor. Ücretlerin diğer gelir unsurları gibi sabit bir oranla stopaja tabi tutulması veya daha düşük oranlara sahip ayrı bir vergi tarifesiyle vergilendirilmesi isteniyor. TÜRKİŞ, vergilendirme sistemini daha adil hale getirmek amacıyla ücretlilerin temel giderlerinin vergi matrahından indirimine izin verilmesini ve sosyal yardım kalemlerinin mümkün olduğunca SGK prim matrahına dahil edilmemesini talep ediyor. Bu düzenleme, asgari ücretlilerin vergi yükünü hafifletebilir ve gelirlerini olumlu yönde etkileyebilir.
Gaziantep'in meşhur Araban sarımsağı, AB'den coğrafi işaret tescili aldı23 izlenme
Dışişleri Bakanı Fidan, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü19 izlenme
Dünya Bankası dan flaş açıklama18 izlenme
İstanbul'da kentsel dönüşüm için “Yarısı Bizden” kampanyası: Kanun neler sağlıyor, uzmanlar finansman paketini nasıl yorumluyor?16 izlenme
Dilan Polat ve Engin Polat çiftinin lüks araçları emniyete "DP" plakalı çekiciyle getirildi18 izlenme
Büyük gurur: Dünyanın en iyi kadın güreşçisi Buse Tosun Çavuşoğlu oldu21 izlenme
Cumhuriyetin 100'üncü yılı Türkiye genelinde coşkuyla kutlandı17 izlenme
Sosyal medyada gündem olan yangın fotoğrafı! Herkes aynı ünlü ismi görüyor25 izlenme
Kısmetse Olur'da bedenlerini sergilemeleri mi istendi?
Ebru Yaşar, yeni şarkısı Kehribar ile müzik piyasasını altüst etti! Milyonlarca dinlenmeye ulaştı
Ünlü oryantal Didem Kınalı'nın cep telefonunu alıp kaçan şahıslar kıskıvrak yakalandı
Lezita fabrikası'nda çalışan işçiler, toplu iş sözleşmesi nedeniyle grev başlattı