Anasayfa
24 Haziran 2023 ( 0 izlenme )
Reklamlar

25 yıldır evli olan kadınların emekli olduğu doğru mu?


Eşim 31 Ekim 1967'de doğdu. Temmuz ayında maaş zammı olmadan sigortalının çalışmadığı dönemde doğan üç çocuğumuzun doğum borcunu ödemek istiyoruz. 11 Eylül 1995'teki işe başlama tarihinden itibaren eşimin sadece 959 ikramiye günü var. Sosyal medyada 25 yıl ve üzeri evli olan ev hanımlarının emekli olduğu iddiaları dolaşıyor. Bu iddia doğru mu? Eğer öyleyse, belki doğum borcuna gerek yoktur? (Yusuf G.)

25 yıldır evli olan kadınlara emekli olma hakkı verildiği iddiaları sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde gündeme gelmeye devam ediyor. Site trafiğinin arttığı iddialarının kaynağı, bazı muhalefet milletvekillerinin TBMM Başkanı'na sunduğu yasa tasarıları. Milletvekilleri her zaman her konuda TBMM'ye kanun teklifi sunabilir. Ancak, önerilen her teklif kanun haline gelmez. Kamuoyunda beklenti uyandıran bu iddia doğru değil.


Bu, AK Parti'nin 2023 seçim beyannamesinde yer alan ve Aile Koruma Kalkanı kapsamında ev hanımı emekliliğini kolaylaştıran düzenleme ile karıştırılmamalıdır. Sigortalı bir meslekte çalışmayan herkes, yürürlükteki yasaya göre gönüllü sigorta yaptırabilir. Ev hanımları da bu haktan yararlanabilir. 1 Temmuz'dan itibaren yeni asgari ücrete ek olarak isteğe bağlı sigorta primi ödenecek. Aylık asgari prim tutarı 4.292,64 TL'dir. Düzenleme AK Parti'nin seçim programı kapsamında hayata geçirilirse aylık primin üçte biri devlet tarafından ödenecek. Buna göre söz konusu primin 1.430,88 TL'si devlet tarafından ödenmektedir. Vatandaşlar 2.861,76 TL ödüyor. Uygun mevzuat beklenmektedir.

İsteğe bağlı sigorta primleri BAĞKUR kapsamında dikkate alınır. Prim günü normal emeklilik için yeterli olmayanlar erken emekli olabilir. Bu kapsamda 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalılığa başlayan SSK'lıların kadın ise 58, erkek ise 60 yaşında olmak üzere 3600 prim gün; BAĞKUR üyeleri ise kadın ise 56, erkek ise 58 yaşında 5400 gün ikramiye ile emekli olabiliyor.

Eşinizin sigortası 8 Eylül 1999'dan önce başladığı için SSK'da 3600 gün, BAĞKUR'da 5400 gün ikramiye ile emekli olma hakkına sahiptir. Emekliliğinizi SSK'da sürdürmenizi tavsiye ederim. 3 çocuk için doğum borcunun SSK günlerine eklendiğine dikkat edilmelidir. Kanunen, SSK'da çalışırken veya SSK'da çalıştıktan sonra oluşan askerlik ve analık borçları 4A (SSK) olarak sayılmaktadır. Eşiniz hâlihazırda SSK'da çalışıyorsa veya son işi SSK statüsünde ise doğum borcunu hemen ödeyebilir.


Son işi veya ikramiyesi BAĞKUR kapsamına giriyorsa, önce SSK'da bir işi kabul etmesi, sonra borç alması gerekir. Üç çocuğun toplam 2.160 gün borçlanma hakkı vardır. Borç alırsa, toplam ikramiye sayısı 3.119, şu anda 959 gündür. 3600'de bonus gününe ulaşması 481 gün (16 ay) daha alacaktır. Kalan süreyi ister SSK'da çalışarak ister isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek tamamlayabilir.

Opsiyonel bir sigorta ile sözleşme yapmayı düşünüyorsa, yukarıda belirtilen yeni yasal düzenlemeyi beklemek mantıklı olacaktır. Her neyse, 58 yaşına girmesine daha 28 ayı var. Yasanın çıkması bir yılı bulabilir. Kanun bu süre içinde çıkarsa kalan ikramiye günlerini daha düşük prim ödemesi ile tamamlayabilir. 3600 günü tamamladıktan sonra 31 Ekim 2025 tarihinden itibaren emeklilik başvurusunda bulunabilir.

Bu yıl yeni bir emeklilik başvurusu için maaş zammı nasıl hesaplanır?

Edevlette şu anki maaşım 10.000 TL. Eylül ayında emekli maaşı için başvurursam Ocak 2023'teki %30'luk zamdan ve Temmuz 2023'teki %35'lik zamdan (tahmini enflasyon + sosyal yardım) yararlanacak mıyım ve maaşım 17.550 TL mi yoksa 10.000 TL mi olacak? (Özgür Y.)


Henüz emekliliğini kazanmamış kişilerin şu an maaş robotunda gördüğü emekli maaşları arasında Ocak ayına ait yüzde 30'luk zam var. Şu anda 10.000 TL olan maaşı,

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bunu kim ünlü etmiş! TÜİK, Nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı TOPUK DİKENİ NEDEN OLUR Müge Anlı'da Aranıyordu