Anasayfa
10 Ağustos 2023 ( 0 izlenme )
Reklamlar

Emekli olup çalışmak isteyenlerin dikkatine! İşe başladıktan sonra maaşınız düşebilir

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmeyi tercih edenler için bazı kesintiler olabilir. Emekli olduktan sonra başkasının yanında çalışabilir veya kendi işinizi kurabilirsiniz. Ancak, sigortalıysanız, bu durum kazanç durumunuzu etkileyebilir.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam etmek istiyorsanız dikkat! İşe başladıktan sonra maaşınız düşebilir. Yüzbinlerce kişi EYD ile emeklilik başvurusunda bulundu. Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden kişilerin durumu değişmektedir. Sigortalılık durumuna göre Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) ile çalışırken alınan maaş düşebilir. Emekli maaşından kesintiler de mümkündür.

İKİ OLASILIK VAR

Sigortaya katıldıktan sonra emeklinin iki seçeneği vardır. Birinci seçenekte emekli aylığı kesilir. Kişi normal sigortalı gibi çalışır ve primleri ödenir. İşe başlamadan önce alınan aylık maaş, çalışılan süre boyunca alınan ikramiyelere göre güncellenir ve emeklilik sonrası çalışma maaşa eklenir. Düşük üst kazanç ile maaş da düşer.

Diğer bir seçenek de Sosyal Güvenlik Destek Primi adı verilen sisteme katılmaktır. Bir emekli bu şekilde çalışmaya devam ederse, emekli maaşı kesintisi olmadan çalışmaya devam eder. Ancak bu sefer iş yerinde maaş kesintisi var. SBIP, işverenin maaşından yüzde 7,5 oranında kesilir; bu kesinti emekli maaşına yansıtılmaz.

Kesinti işveren tarafından yapılır

Emekli olup da yaşlılık aylığı kesintiye uğramadan işlerine dönebilmek için emekli aylığı çekenlere uygulanan kesinti hem işçiye hem de işverene yapılıyor.

Bu kesinti, emekli olduktan sonra bir işverene işçi olarak bağlı olan çalışanlar için geçerlidir. Devlet memurlarının aylıklarından kesilmektedir.

4/A'lı bir çalışandan yüzde 30 SGDP ve iş yaralanmaları ve meslek hastalıkları için yüzde 2 rüzgar.

Memur olarak çalışan emeklilerin SBDP'den alacakları süreler sigortalılık süresinden sayılmaz. Bu nedenle, hizmet konsolidasyonu mümkün değildir.

Kendi şirketiniz için geçerli değil

BağKur kapsamında sigortalı olanların kazançlarından %10 kesinti yapılmıştır. 2016 yılında uygulamanın kaldırılmasıyla birlikte emekli olduktan sonra ticari faaliyette bulunanların aylıkları için kesinti yapılmamaktadır. Bu kişiler SGDP primi de ödemiyorlar.

Emekliler işe döndüklerinde çalıştıkları kurumun SGK'ya bildirimde bulunması gerekiyor. Kesintiler çalışan adına yapılır ve SGK'ya aktarılır.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Afganistan'a giden YouTuber Alper Rende, yaşadıklarını gizli kamerayla kayda aldı: Kendimi bu kadar çaresiz hissetmemiştim Sandık Başında Hayatını Kaybetti! ERDOĞAN 9 KİŞİYİ GÖREVDEN ALDI İŞTE O İSİMLER! O ŞEHİR 14 YAŞINDAKİ BU KIZI KONUŞUYOR